“Effectieve Feedback Geven met de GIGA Methode”
Ik zie dat je in de weerstand gaat, zegt de voorzitter tegen de deelnemer.
Weerstand? Weerstand? Ik zit helemaal niet in de weerstand! Ik ben kritisch en professioneel!
Nou, daar zit je dan, met je goede gedrag. Je gaf zojuist toch goede feedback?
Context: casus uit een training. Dame die m inbracht is de voorzitter die haar teamlid probeert duidelijk te maken wat hij moet doen. Trainingsacteur Daan Weterings-Bollmann reageert op haar opmerking.
We gebruiken de GIGA methode voor feedback, en die houd ik nu ook aan om te laten zien waarom de opmerking dit gedrag teweegbrengt. Les op voorhand: als je gedrag krijgt wat je niet leuk vindt, is dat natuurlijk vervelend, en we oefenen nu om te zien hoe je ander gedrag bij de ander kunt krijgen. Dat is echt beïnvloeden.
De GIGA Methode:
1. Gedrag
De eerste G in het feedbackmodel staat voor gedrag: je geeft aan wat je ZIET. Dat betekent dat je het gedrag benoemt dat je kunt zien, door een camera. Je interpretatie laat je nog even achterwege.
Weerstand kun je niet zien door een camera. Dat geldt voor alle gevoelens, overigens. Je kunt niet zien of iemand boos is. Nee, echt niet. Je kunt wel zien dat iemand fronst, een rood hoofd heeft en schreeuwt. Maar het is jouw interpretatie of iemand boos is, of in de weerstand zit, of verliefd is.
In plaats van “ik zie dat je in de weerstand zit” kan de voorzitter bijvoorbeeld zeggen:
“Ik zie dat je achterover zit met je armen over elkaar en je korte antwoorden geeft.”
Als je dit zegt, krijg je een andere reactie. Daarnaast heeft het nog een ander positief effect: de ander wordt gezien.
2. Interpretatie (I)
In de volgende stap, de I, mag je naar de interpretatie. Maar let op… als je dit als een feit benoemt, ben je de verbinding, die je met de eerste stap hebt opgebouwd, direct weer kwijt.
Jij weet niet of iemand weerstand voelt (en let op, dat is wat anders dan in de weerstand ZIJN), het is dus een aanname, en die check je bij de volgende stap.
Het doel van deze stap is de ander de gelegenheid te geven hun gedachten te delen. Ja, inderdaad. Feedback gaat dus niet over jou, die de ander vertelt wat die moet veranderen. Feedback is: ik zie iets en ik heb daar last van, maar voordat ik dat deel ben ik benieuwd hoe dat voor jou is.
Kan het zijn dat je dit idee geen goed idee vindt?
Oh ja, ik weet het. Een superenge vraag. Want nu krijg je alles over je heen waar je bang voor bent.
En toch is dit de manier om feedback te geven die daadwerkelijk aankomt. Het komt namelijk pas aan als er ruimte voor is – en ruimte voor jou komt NADAT er ruimte is geweest voor de ander.
Ga er lekker mee oefenen! En denk ondertussen vast na over wat de G en de A van de volgende twee stappen zijn:) (Ga ik volgende week mee verder.)
Je mag alvast een gokje wagen in de comments, wie het goed heeft krijgt een Handboek Online Vergaderen van me!
Ik ben Gerdy, de #1 soft skills trainer voor techneuten. Ik help mensen om te gaan met moeilijke